click sini..sedekah amalan mulia

Followers

Saturday, April 24, 2010

TIDUR YANG TERLARANG !!!

Setelah asyik dengan entry yang tidak sihat,kini tiba pula masa saya memberi hujah untuk entry sihat pula.saya ingin buat entry tentang tips kesihatan yang berkaitan dengan tidur terlarang yang menjadi hobi remaja masa kini.

tidur yang terlarang bukanlah bermaksud orang sedang tidur kita larang mereka atau pun tidur dengan orang yang bukan muhrim.Tapi maknanya adalah tidur yang tak elok kita buat.

contoh tidur yang terlarang ialah:

1. tidur lepas subuh,asar,maghrib
2. tidur bawah cahaya matahari
3. tidur dalam majlis ilmu
4. tidur dalam kelas atau setadi grup
5. tidur terlampau (kes vavi->melebihi 10jam)
6. tidur dalam solat > ini kurang ajar namenye !

tidur terlarang menyebabkan:
1. jadi BODOH
2. tak akan beradab
3. gangguan saraf
4. otak jadi dungu atau bebal
5. akal jadi lemah
6. suburnye sikap malas

Tips kurangkan tidur:
1. kurangkan kandungan dalam perut
2. buat target untuk bangun awal.contoh:esok pagi nak basuh kain,jogging,pegi stadi grup
3. isap rokok-->unutk yang dah lama hidup
4. jauhkan diri dari tempat yang kelihatan selesa untuk tidur
5. setkan waktu tidur-->hanya 6jam sehari

berapa lama masa yang sesuai untuk tidur? (DEWASA SAHAJA)

a. 6-7 jam = NORMAL
b. 8-9 jam = LETIH
c. >10 jam =BABI

*diharap anda akan mencuba tips dengan jayanya dan selamat beramal!

9 comments:

Sizuka said...

no 4 memang xaboleh lari.
study dalam bilik. haruslah ada katil yang empuk. haha:D

memang tido la jawabnyerr. ngee

abcmilo said...

adoi...
adoi..
saya sgt suka tidur..
adoi..
minggu ni tidur bapak lame tak hengat nak bangun sbb sem ni sgt kental..erti kate lain qada' tido
kakakaka
takpe kan?

zayani zidane said...

kado tido =kurang 3 jam,tdo 3 jam,ni kado smapi 5-6jam fening lalat serta sengal2 otot lah jawabnye hehehehe

Mus said...

terima kasih atas info ini..

Sansan Onwan said...

mantap arh entri nih....suka2...

zayani zidane said...

xde pe yg mantapnye..san,kalo nk blaja psl blog lg, g kat link ni-->
http://fitrihadi.blogspot.com/2010/02/khas-untuk-freshie-blogger-jom-terjah.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+fitrihadi+(Fitri's+Life+Style)

deeya_shouranlee said...

hmmm.. begitu upernyer.. tp, macam maner kalau habbit tido dah bertukar.. malam tak leh tdo, belasah tdo lepas zuhur.. seyes, malam susah nak titow... waaaaa...

zayani zidane said...

deeya>>jauhkan diri dengan lappy di malam hari.pasti anda akan bosan lalu tertido.haha

Syafiq Kadiran said...

selalu tertido dalam kelas...
huhuhuhu

apesal.com