Resepi Kek Belacan
Kek Belacan
Bahan membuatnya:20 biji telur ayam 11/2 tin susu tepung gandum
16 ozs mentega 4 sudu makan gula hitam
1 btl kecil horlicks 1 tin sederhana milo
1 tin susu gula halus 1 sudu teh esen vanila
1 tin susu manis
16 ozs mentega 4 sudu makan gula hitam
1 btl kecil horlicks 1 tin sederhana milo
1 tin susu gula halus 1 sudu teh esen vanila
1 tin susu manis
Cara membuatnya:
1. Pukul gula & mentega hingga kembang. Selepas itu masukkan telur satu persatu sehingga habis. Pukul lagi hingga rata & sebati.
2. Masukkan susu manis, milo, horlicks & gula hitam. Gaul lagi hingga rata.
3. Akhir sekali masukkan tepung gandum & gaul sekali hingga rata.
4. Kukuslah selama 5 jam. (Gunakan acuan 8″ x 8″)
P/S; Persoalannya, mane belacan??
2 comments:
mungkin tekstur dan warna nya yg menyerupai belacan.
sbb tuh name dy kek belacan ;)
yaww.
tak dpt byg ape rase kalo kek ltk belacan ;p
first time dengar kek belacan !
Post a Comment